“smeren in  plaats van koelen”

Door geconcentreerde smering, wordt de wrijving sterk verminderd op het snijvlak, waardoor volstraalkoeling niet meer nodig is. Door thermisch ontlaste snijkanten ontstaan ​​bij hogere freesvoedingen en lagere snijsnelheden langere standtijden. De verstuiving van het smeermiddel in microdeeltjes veroorzaakt bij het besproeien van het werkstukoppervlak een veel betere bevochtiging en spreiding van het smeermiddel, in combinatie met een sterke stijging van de smeercapaciteit – te vergelijken  met mist druppels op een ruit die gelijkmatig hechten,   in tegenstelling tot regendruppels die onmiddellijk na het raken van de ruit wegrollen. Zelfs onder hoge druk hechten de microdeeltjes op het werkstuk. Onder hoge drukkracht vergrootten zij hun oppervlak, waardoor de smerende werking toeneemt.


DATRON koel- smeersysteem EK-D

csm_cnc-milling-machines-accessories-cooling-lubrication-system-ek-d-datron_cc6fcb6c01Het DATRON koel- smeersysteem EK-D voor ethanol wordt gebruikt voor de smering en warmteafvoer tijdens het frezen. Met perslucht, wordt het ethanolkoelmiddel verstoven door twee sproeiers dichtbij het gereedschap en zo als een fijne nevel op het werkstuk en het gereedschap gespoten. De ontstane warmte tijdens het verspanen wordt door het verdampingsproces aan het verspaningsproces onttrokken.
Tevens smeert het koelmiddel de rand van het gereedschap, waardoor de standtijd toeneemt. Door de volledige verdamping van het ethanol koelmiddel blijven er geen vloeistof resten achter op het werkstuk waardoor het reinigen vervalt.

Eigenschappen 2- en 4-sproeier systemen:

  • elektronisch in- en uitschakelbaar via de hand bedieningseenheid
  • Koelvloeistof verbruik 0-1,0 l / h
  • verschillende koeling media toe te passen

Sproeierkop met 4 sproeiers EK-VM-R

csm_cnc-milling-machines-accessories-cooling-lubrication-system-ek-vm-r-datron_1cb5001a5cDeze cilindrische sproeierkop is uitgevoerd met  vier sproeiers. De sproeihoek is zo gekozen dat de frees optimaal wordt besproeid. De cilindrische sproeierkop wordt uitsluitend gebruikt in combinatie met HSK-E 25 freesspindels en is geschikt voor het gebruik van het CleanCut afzuigsysteem, draai-/zwenkas en machines van het type M7 of M10 met 11-voudige gereedschapswisselaar.

toepassing:

  • Gebruik in combinatie met CleanCut, draai- / zwenktafel en M7, M8, M8Cube, ML, MV of M10 Pro  met 11- of 12-voudige gereedschapswisselaar

EK-VM-2
(sproeiereenheid met 2 sproeiers)

De DATRON EK-VM-2 2-sproeiereenheid is voorzien van 2 sproeiers en een 200 mcsm_cnc-milling-machines-accessories-cooling-lubrication-system-ek-vm-2-datron_be79d26ca3m lange flexibel kunststofelementen slang die optimaal kan worden aangepast aan de verspaningstaken. Deze sproeiereenheid  is ontworpen voor alle spindels met directe gereedschapwissel en met HSK spantanghouders.

Toepassing:

  • Geschikt voor alle DATRON HF spindels met directe gereedschapwisseling en HSK spantanghouders

Opslagtank
met niveaucontrole VBF

csm_cnc-milling-machines-accessories-storage-tank-vbf-datron_0cbbf90a31De DATRON opslagtank met niveauscontrole VBF is een robuuste aluminium tank voor de standaard koeling / smeersysteem DATRON EK-D. Deze opslagtank met vijf liter  is  bevestigd aan de machine. Een automatische niveaucontrole met een visuele waarschuwing die wordt weergegeven via de besturing garandeert procesveiligheid. De opslagtank heeft ook een visuele controle door middel van een peilbuis.